A fűtési szezonban évről-évre felüti fejét a kérdés: a gázmágnes néven ismertté vált készülékkel valóban lehet 15-20 százaléknyi gázt spórolni, vagy csak egy újabb szélhámosságról van szó, amivel pénzt igyekeznek kihúzni a zsebünkből? Nem kisebb dologra szántunk el magunkat, mint arra, hogy végre egyértelműen kiderítjük, mi az igazság.

Örökös kétkedőként nagy élvezettel vetettem bele magam a kutatómunkába. Az építőipar tisztasága-, valamint a fogyasztók iránti elkötelezettségem arra késztetett, hogy ha minimális átverést is találok a dologban, lerántsam róla a leplet. Nézzük, mekkora utat is jártam be, mire levonhattam a konzekvenciát.

Hogyan működik?

Első körben a működési elvét szerettem volna megérteni ennek a ránézésre igen egyszerű szerkezetnek. Gondoltam, ennél a pontnál máris megbukhat, ha nincs rá ésszerű magyarázat. A lényeg, hogy nagy erejű mágneses térnek tesszük ki a gáz molekuláit, aminek hatására azok taszítani kezdik egymást. Az addig összetapadt molekulák a mágnes erővonalai mentén rendeződnek, azaz szétválnak egymástól.

Ha a hétköznapi életből szeretnénk példát meríteni, akkor képzeljünk el egy nagy kupac vasreszeléket. A kupac belsejében lévő reszeléknek esélye sincs arra, hogy kapcsoltba kerüljön a külvilággal. Azonban ha egy mágnest tartunk a vasreszelék fölé, az apró darabkák szabályosan elrendeződnek a mágnes erővonalai mentén. A gyártó szerint hasonló jelenség folyik le a csőben lévő gáz molekuláival is. Mi ennek a következménye? Az egymástól különváló részecskék sokkal könnyebben porlaszthatók, így pedig jobb hatásfokú lesz az égés.

A készülék működése akkor kielégítő – írja az egyik forgalmazó honlapja –, ha a felszereléssel egy időben a kazán beállítását is elvégzi a szakember, aminek során visszaszabályozzák a kazán gázfogyasztását. Erre azért van szükség, mert a tökéletesebb égés miatt ugyanakkora gázfogyasztásnál melegebb lenne a lakásban, de a cél nem ez, hanem a kellemes klíma megőrzése, valamint a gázzal való spórolás. Ha ezt az információt egy laikus elolvassa, könnyen juthat arra a következtetésre, hogy megéri neki a 25-40 ezer forint beruházás, ha valóban el lehet érni legalább 10 százalékos megtakarítást. Az internetes fórumokon azonban nem csak laikusok vannak, így azonnal meg is kapjuk az állítólagos cáfolatot a szerkezet működésére nézve.

Érvek és ellenérvek

Az első cáfolat szinte minden esetben az, hogy a gázmolekulákat nem lehet felmágnesezni, de ha fel is lehetne, akkor sem lenne elérhető vele a kívánt hatás. Miért? Mert amennyiben valamit felmágnesezünk, úgy az azonos pólusok (akár a mágnesnél) valóban taszítják egymást, ám az ellentétes pólusok között vonzás alakul ki. Ha tehát a gáz molekuláit felmágnesezzük, azok az ellentétes pólusaikkal fognak egymás felé fordulni, és ahelyett, hogy különválnának, össze fognak tapadni. Egy interneten böngésző laikus számára ez az érv éppen annyira meggyőző, mint a fent taglalt működési elv. Máris össze van zavarodva egy kicsit. A helyzet azonban az, hogy ebben az esetben szó sincs felmágnesezésről. Attól, hogy a mágneses erő hatással van a gáz molekuláira, még nem mágnesezi fel őket. A cáfolat tehát egyáltalán nem állja meg a helyét.

A második ellenérv a szakember általi beállítást támadja. Ugyanis – így egy magát szakinak valló hozzászóló –, ha egy régi kazánt jól beállít egy ügyes szerelő, azzal már önmagában el lehet érni a 10 százalékos csökkenést, így a gázmodul már csak szemfényvesztésnek jó, amiért pénzt lehet kérni. Engem ez sem győzött meg igazán, ugyanis ez a cáfolat nem ad választ arra, hogy miért marad évekig alacsonyabb a gázfogyasztás, miután felszerelték a gázmágnest.

Végül a legtöbb ellenző egy rendkívül egyszerű – ám annál hatásosabb – cáfolattal rukkol elő, miszerint „a gázmágnes működése fizikai képtelenség”. Ennél a pontnál a laikus olvasó végérvényesen elbizonytalanodik. Pedig elegendő lenne csupán a néhány évtizeddel ezelőtti időkre visszaemlékeznünk, amikor a vasból készült hajót még az ördög szerkezetének tartották, hiszen „mindenki tudja, hogy a vas elsüllyed a vízben”. De ha csak pár évre utazunk vissza az időben, láthatjuk, hogy a levegőkazán is megjárta a hadak útját, ugyanis annak működése is ellentmond a fizika törvényeinek egyesek szerint. Szemmel láthatóan azonban a levegőkazánt nem érdekli különösebben a fórumozók véleménye, ugyanis továbbra is megbízhatóan és takarékosan biztosítja egyre több otthon melegét. Az tehát, hogy valami látszólag ellentmond a fizikának (legalábbis jelenlegi ismereteink szerint), nem jelent semmit. A forradalmi találmányoknak általában nem a fizika szab határt, hanem a korlátolt gondolkodás. Ezzel tehát nem jutottam előrébb. Még mindig nem tudom, hogy valóban segíthet-e spórolni a speciális mágneses modul, vagy jól kitalált átverésről van szó.

Mit mondanak a szakemberek?

Komolyabb eszközökhöz kellett nyúlnom, ezért felhívtam néhány szakértőt, akiknek a hozzáértésében eddig sem csalódtam. A válaszok a legnagyobb megdöbbenésemre igencsak egybehangzóak voltak. A szóban forgó gázmodul működési elvét mind ismerték, ami számomra azt jelenti, hogy találkoztak már vele munkájuk során. A hatékonyságát illetően kissé óvatosan fogalmazott mindenki, ám abban egyetértettek, hogy a gázmágnes hatásossága mérhető. Néhányan azonban fontosnak tartották kiemelni, hogy ez a szerkezet atmoszférikus kazánoknál tud látható eredményeket produkálni, az új, korszerű kazánok hatásfokát nem, vagy csak alig javítja. Körülbelül 10-15 százalékos javulásról számoltak be régi, nagy kazánok esetében.

Ezen a ponton meg kellett állnom egy kicsit. Az már önmagában elgondolkodtató volt, hogy mind ismerik, és jól is írták le a működési elvet, valamint szintén figyelemre méltó, hogy nem tagadták a hatásosságát, pedig a megkérdezettek között olyan is akadt, aki 2007-ben még szó szerint „rossz viccnek” tartotta ezt a találmányt. Ennek fényében kissé más megvilágításba került az, hogy szerintük az új kazánoknál nem mérhető a változás.

- Csak nem féltitek a saját piacotokat? – gondoltam magamban, lévén, hogy kazánok forgalmazásával, és gyártásával foglalkozó szakembereket kérdeztem. Ettől aztán még nagyobb vehemenciával vetettem bele magam a kutatásba.

Referenciák

A referencialista lehet a legmeggyőzőbb érv egy találmány elfogadásában, de éppúgy buktatója is, ha kiderül, hogy azóta tönkrement, vagy nem tudja folyamatosan hozni a tőle várt eredményt. De ismét pozitívan kellett csalódnom. A rengeteg referenciából szúrópróba szerűen felhívott négy vevő tökéletesen meg van elégedve a készülékkel, és semminemű változást nem tapasztalt a hatékonyságban. Pedig ha valóban a beállítás okozta volna a különbséget, és nem a mágneses gázmodul, azóta csökkennie kellett volna a hatékonyságnak. Úgy fogtam hozzá a cikkhez, hogy lerántom a leplet egy országos méretű csalásról, most mégis kénytelen voltam elismerni, hogy jobban állja a sarat a gázmágnes, mint azt képzeltem volna. De maradt még egy adum!

Mit mond a forgalmazó?

Hogy teljes legyen a kép, felhívtam néhány forgalmazót is. Igazából nem csak a véleményükre voltam kíváncsi, hanem egy kínos kérdésem is volt számukra, ami esetleg eldöntheti a bennem lejátszódó harcot. Nagyon hasonló beszélgetéseket folytattam, de most Kisgyörgy Sándort emelném ki, aki nagyon lelkiismeretesen válaszolgatott a kérdéseimre, és ügyelt, hogy biztosan ne értsek félre semmit.

- Milyen készülékekhez ajánlja a gázmágnest, és van-e olyan kazán, ahol nem hatásos? – kérdeztem abban a reményben, hogy azonnal leleplezem, ha azt meri állítani, hogy minden készüléknél kiválóan teljesít.

- Elsősorban atmoszférikus kazánoknál lehet komolyabb hatást mérni – jött a válasz őszinte megdöbbenésemre –, itt ugyanis akár 15-20 százalékos megtakarítást is el tudunk érni. Korszerű kazánoknál is alkalmazható, de hogy őszinte legyek, a legújabb fejlesztésű kazánok esetén eddig 3 százalék volt a legtöbb, amit realizálni tudtunk. Ezeknél a készülékeknél már ventilátoros előkeverés üzemel, aminek során a gáz molekulái különválnak egymástól, így a mágnesnek kisebb szerep jut, általánosan 1-2 százalékos javulás mérhető csupán.

- Ez jól hangzik, de arra feleljen, akkor kérem, hogyan lehet, hogy egy darab papírt sem lehet találni az interneten, ami bizonyítaná a gázmodul hatékonyságát? Egy TÜKI jegyzőkönyv meggyőzne, de sehol sem találtam.

Ez volt az adukérdésem. Ha ugyanis a hatékonyság mérhető, azt a jegyzőkönyv csalhatatlanul bizonyítja. Csakhogy ilyen papír egyik forgalmazó honlapján sincs.

- A honlapunkról letölthető a TÜKI jegyzőkönyv – felelte Kisgyörgy Sándor.

Miután elmagyarázta, hol keressem, gondosan átnéztem, és elhűlve tapasztaltam, hogy a jegyzőkönyv 15 százalékos megtakarítást ír.  Még beszéltünk néhány percig a működésről, a jegyzőkönyv elkészültének körülményeiről, de ekkor már tökéletesen meg voltam győzve. Nem tudtam leleplezni a csalást, sőt, egy jól működő, hatékony eszközt ismertem meg.

Ezek után csupán azt sajnálom, hogy amikor beütöm a Google keresőbe a „gázmágnes” szót, az első találat, ami szembejön velem, így szól: „A gázmágnes átverés”. Én már tudom, hogy nem az.

Forrás: www.ingatlanmagazin.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr165030267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása