A lakásban két fajta molylepke fordulhat elő.


Az egyik a ruhamoly, amely kb. 6-8 mm hosszú. A nőstény több mint 200 petét helyez el olyan anyagokra, szövetekre, amelyek a későbbiek folyamán a lárvájának a táplálását szolgálja. A lárva a fejlődése során bebábozódik, amely pl. a bútorok mélyedéseiben, szekrényekben, gardróbokban található meg, a fejlődési időszak alatt, amely 2 – 3 hónapig tart.

A másik az aszalványmoly, amely 8-10 milliméteres vöröses barna szárnyú lepkefajta. A legjobban a konyhát és környékét kedveli. Az élelmiszereket szereti, nem nagyon válogatós fajta, a liszttől a tea filterig mindent szeret.A védekezés ellenük fontos, ezért a polcokat, szekrényeket érdemes szellőztetni (nem kedvelik a hideget, és a huzatos helyeket) valamint áttörölni hígított ecetes törlőkendővel. Az élelmiszereket zárható tartó edénybe kell tárolni, valamint a nem használt ruhákat érdemes kimosni néha. Nagyon hatásos a molylepkék ellen a levendula. Vagy egy köteget kell behelyezni a szekrénybe, vagy illóolajat, de lehet kapni spray változatban is. Lehet kapni olyan feromonos csapdákat is, ami a molylepke ellen hatásos. Hallottam azt az ötletet is, hogy pl. a liszt, és hüvelyes áruk (bab) stb. megvásárlása után a mélyhűtőbe kell tenni 1 napra, ezután zárható dobozba, és nem lesz többet molylepke közte. A naftalin is jó ötlet, és hatásos, csak van egy meghatározó illata, és nem mindenki bírja.

(Forrás.tisztitas-takaritas.blogspot.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr663116688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezzoforte 2012.05.04. 22:04:45

Mint a hivatkozott cikkből kiderül, aszalványmolyok lepték el a konyhámat, van olyan időszak, amikor eltűnnek, és van amikor a lezárt befőttesüvegben tárolt pl. darában is petét találok.
Eleddig kiirthatatlanoknak bizonyultak. :S
Épp a legutóbb csodálkoztam el a legjobban, mivel egy nagy csokor levendulát tettem be, erre azt is felfalták. :O
Az illóolaj meg se kottyan ezeknek, ellenben nem túl finom, a levendula ízű tojásos nokedli, mivel a liszt viszont átveszi az illatot.
Utolsó reményem a feromonos molycsapda lesz, mert időnként tarthatlan az állapot! :D

A fagyasztás a babra és a szárazhüvelyesekre tényleg bevált módszer, mindig alkalmazom.

Go Jóska 2013.06.16. 00:16:09

Az az érdekes tapasztalatom, hogy a molyok nagyon nem kedvelik a papírt. Műanyag zacskókat gond nélkül átrágják, de a papírt nem. Érdemes tehát papír zacskóban tartani az élelmiszert.

Olvastam egy csapda-ötletet, de nem tudom, mennyire hatékony, még nem próbáltam ki: bórsavas csalétek. Kukoricadarához, vagy ~liszthez (de gondolom a búza is jó) kb. 3:1 arányban bórsavat keverünk, majd a keveréket kis tálkákban kitesszük. Elvileg működhet, mert a bórsavnak nincs igazán íze, viszont (gyengén) mérgező.
süti beállítások módosítása