Valóban szükségünk van a legújabb laptopra, gépünk fél tárhelyét elfoglaló irodai csomagra? Nem tudjuk, melyik CD-n, pendrive-on tároljuk fontos adatainkat?

 

Valljuk be, szívesen nyugtázzuk az irigy pillantásokat, amikor, csak úgy véletlenül elővesszük legújabb, pillekönnyű táblagépünket, vagy ultravékony laptopunkat. Működik a gyártók marketing gépezete, és ennek árát természetesen mi fizetjük meg...


Szükségünk van-e a státustermékekre?

Igen, szeretjük a kütyüket, de jobban szeretjük a pénztárcánkat, szóval gondoljunk bele, mire is van szükségünk valójában. Először is: mire akarom használni a hőn áhított eszközt? Munkára, szórakozásra, játékra, vagy státusszimbólumnak? Mennyit fogom használni az eszközt? Kell a laptop mellé táblagép, a legújabb okostelefon mellé egyáltalán bármi is? Mi a fontos nekem a mindennapokban; a hordozhatóság, a gyorsaság vagy, hogy mindig elérhető legyek? Kell nekem az a pár gigabyte plusz, a kicsit jobb felbontás, a majdnem gyorsabb processzor, az éppen modernebb dizájn, az alig látható logó?

Külön iparág épült a státusból birtokolt eszközökre, a minden ésszerűséget nélkülöző márkahűségre. Természetesen ennek is megvan a helye és szerepe; de ha egy mód van rá, ne mi, az átlagfelhasználók fizessük meg az árát.

Jó hírem van: semmiről nem kell lemondani, mert a mai, elképesztően széles kínálatban egy kis tervezéssel, kutakodással bárki megtalálhatja magának a legjobb ár-érték arányú kütyüket. Éppen a széles, már-már átláthatatlan választék miatt konkrét tippeket nem tudunk adni, de néhány alapelvet érdemes megfontolni.

A legújabban megjelent csodagépek ára pár hónap múlva meredeken zuhan, érdemes ennyit várni. Ha éppen szükségünk van rá, az eszköz vásárlását összeköthetjük előfizetéssel is, így kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A nem annyira márkás termékek is lehetnek jók, sőt! Olvassuk el a szakportálok tesztjeit, érdemes. Igényeinket pontosan megfogalmazva, magunk választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbb modellt. Ha módunkban áll, próbáljuk ki az eszközt, sokszor ilyenkor derül ki, nem is olyan nagy durranás. 

Jogtiszta, de ingyenes szoftverek

Ugyanilyen körültekintéssel járhatunk el a szoftverek területén is. Ha bátrabbak vagyunk, még operációs rendszer sem kell a gépünkre, több, ingyenesen elérhető Linux alapú disztribúció közül választhatunk. A legáltalánosabban használt irodai szoftvereknek számos, minden modult tartalmazó ingyenes verziója van, mint például a LibreOffice, vagy az OpenOffice alkalmazások, amik természetesen kezelik a Microsoft Office formátumokat is. 

Egy átlagos felhasználó, ha kicsit is nyitottabb, az interneten bármikor elérhető Google Docs, vagy a Microsoft hasonló szolgáltatásával is teljes értékű munkát tud végezni. Az itt létrehozott, tárolt dokumentumok ráadásul megoszthatóak. 

Hogy ne menjünk messzire, példaként itt van Gmail-címünk. Szinte mindenki regisztrált a Google népszerű szolgáltatására, de nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy ezzel a felhasználói fiókkal egyben kezelheti dokumentumait, feltöltheti, rendezheti, megoszthatja fényképeit, ingyenes tárhelyen tárolhat bármilyen file-t.

Szinte minden területen megtalálhatjuk a drága, fizetős szoftverek ingyenes megfelelőjét. Vegyük például a méltán népszerű Photoshop-ot. Átlagos felhasználóként soha nem lesz szükségünk az eredeti program összes képességére, bőven megteszi nekünk az ingyenesen letölthető GIMP, ami tudásában majdnem megközelíti fizetős társát - cserébe nem kerül semmibe. A mindennapi képretusáláshoz még ez sem kell, a Firefox, vagy Chrome böngészőnk jól kiválasztott extension-ja is több, mint elegendő.


Ingyenesség a neten

Egy kis kutakodással az interneten komoly kiadásokat előzhetünk meg. Az ésszerűen megválasztott eszköz, az ingyenes tárhelyek és szoftverek használata, a podcast-ok hallgatása, az e-book olvasása és a nyelvleckék használata mind ingyen áll rendelkezésünkre a neten. Az sem mellékes szempont, hogy mindezeket legálisan használhatjuk, így lelkiismeretünk is tiszta marad.

Ha ingyenes szoftvert keresünk, az internet szó szerint aranybánya, bármilyen fizetős szoftvernek megtaláljuk az ingyenes megfelelőjét. Ma már egyre jobban érezhető az a szerencsés trend, hogy egy átlagfelhasználó bármit használhat ingyen, a vállalati, speciális igényekkel rendelkezőknek pedig ott vannak a fizetős programok. Szerencsére ezek az ingyenes megoldások ma már könnyen, bárhol hozzáférhetőek, így nem kell sem illegálisan letöltenünk, sem illegálisan installálni bármilyen szoftvert.

Hol tároljuk adatainkat? 

Biztonságban vannak adataink? Mennyi adatot tároljunk? 
Adatainkat természetesen tárolhatjuk számítógépünkön, vagy valamilyen külső adattárolón. Azonban számítógépünk tönkremehet, az adattároló megsérülhet, elveszhet, szóval ésszerűbb és olcsóbb, ha adataink tárolására is valamelyik ingyenes “felhő alapú" szolgáltatást vesszünk igénybe. A számos ilyen szolgáltatás közül az egyik legnépszerűbb a Dropbox, ahol nemcsak tárolhatjuk adatainkat, hanem azokat bármelyik más eszközünkre szinkronizálhatjuk, megoszthatjuk. Innentől nem lesz szükségünk semmilyen külső tároló eszközre és adatainkat is biztonságban tudhatjuk. 

Az internet egy másik, kevésbé ismert bugyrában, rengeteg ingyen olvasható könyvet találhatunk. Ehhez mindössze egy e-book olvasóra van szükségünk, de akár táblagépünkön, sőt mobilunkon is olvashatjuk a világirodalom remekeit. Amek.oszk.hu linkről szinte bármit letölthetünk ingyen. Idegen nyelvű könyvek esetében például a Feedbooks-on is megtalálhatjuk a klasszikusokat, szinte minden formátumban. 
Ha kiszámoljuk: egy jobb könyv ma 3-4 ezer forintba kerül, a legjobb minőségű e-book olvasó sem kerül 40 ezer forintnál többe, szóval 10 könyv áránál már megtérül az egyszeri befektetés. És nem utolsó sorban egy komolyabb könyvtárra valót tárolhatunk, egy bárhol elővehető kis olvasóban. 

Nyelvtanulási segédletek

A nyelvtanulási segédletként nagyon hasznos a nálunk kevésbé ismert podcast-ok hallgatása. Ezek tulajdonképpen audio file-ok, amiket hordozható eszközünkre letöltve, üres óráinkban bármikor hallgathatunk. Jó példa erre az English as a Second Language Podcast.

Ha valódi interaktív élményre vágyunk, természetesen a Youtube-hoz kell fordulnunk. Tegyük fel, hogy franciául akarunk tanulni, a video megosztón rákeresve rögtön belebotlunk Imagiers csatornájába, ahol elképesztő mennyiségű, kifogástalan minőségű lecke között böngészhetünk.

Forrás: www.delmagyar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr825073931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása