Hazánk pazarló ország, sokkal több energiát fo-gyaszt el, mint amennyire szüksége lenne. Tudatos fogyasztóként évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk, pusztán rossz szokásaink megváltoztatásával.

A magyar háztartások energiafogyasztásának 75 százalékát a fűtés teszi ki úgy, hogy csak az év kisebbik felében gyártjuk a meleget. Az Energia Klub munkatársa, Fülöp Orsolya elmondása szerint egy magyar háztartás körülbelül háromszor annyi energiát használ fel egy ugyanakkora lakás fűtéséhez, mint egy osztrák. Elég, ha csak a rosszul szigetelt épületeinkre, huzatos ablakainkra, szabályozatlan fűtési rendszereinkre, valamint elöregedett kazánjainkra gondolunk. Sajnos távfűtésnél nem sokat tehetünk, de a szabályozható gázfűtés esetén annál többet. Szakemberek szerint ha 5-6 fokkal kevesebbel is beérjük, például 25 Celsius-fok helyett 20 Celsius-fokon fűtünk, akkor éves szinten a fűtéshez felhasznált energia kb. 25 százalékát megtakaríthatjuk, azaz a jelenlegi árakkal számolva kb. 50 ezer forintos megtakarítást könyvelhetünk el.
Apró változtatások is segítik a fűtőtestek hatékonyságát: a függöny ne lógjon a fűtőtestre, mivel a szoba helyett az ablakra tereli a hőt. Barkácsboltokban szerezzünk be hőtükör-fóliát (szivacsos alumíniumfólia), melyet a radiátor mögé kell helyezni, így visszaveri a hőt, és nem a falat fűtjük hiába. Ha az ajtókon és ablakokon kiszökik a meleg, akkor résszigetelés az olcsóbbnak tűnő megoldás, ami házilag is kivitelezhető. A szivacs alapú öntapadós szigetelőcsík élettartama igen rövid (1-2 év), érdemesebb tehát szilikon alapú, tartós és rugalmas anyagokat választani, amelyek 10-12 éven át is szolgálhatnak. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20 százalék körüli fűtésienergia-megtakarítást eredményez.

A fűtés után a melegvíz előállítása teszi ki az energiafelhasználás legnagyobb hányadát (háztartásonként kb. 15 százalék). Fürdés helyett olcsóbb a gyors, pár perces zuhanyozás. Az Energia Klub munkatársa szerint egy átlagos család évente 100-150 ezer forintot is megtakarít, ha mindennap zuhanyozik fürdés helyett. Ha egy 120 literes bojlerben a vízmelegítést 80 fok helyett 40-re állítjuk be, akkor a költségek felét megspóroltuk. Csöpögő csapok és WC-tartályok szivárgása havonta egy kádnyi vizet is elpazarol. Lehetőleg ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat vagy borotválkozzunk!
A harmadik dobogós energiafalónk az áram. Csak ott égjen a villany, ahol éppen tartózkodunk! Megéri energiatakarékos fénycsöveket használni, ugyan drágább, de csupán negyed annyit fogyaszt, és tízszer hosszabb az élettartama, mint egy normál izzónak. Csak abban a helyiségben cseréljük le az égőt, ahol hosszabb ideig vagyunk, pl. nappali, konyha, hálószobák. A többi helyiségben érdemesebb hagyományos izzót használni, ugyanis a fénycsőnek tíz perc kell, hogy elérje a maximális teljesítményt, illetve a gyakori kapcsolgatás a töredékére csökkentheti a csomagoláson feltüntetett élettartamot. A hűtőben az élelmiszerek tárolására elegendő a +5 fok, a fagyasztóban a –18 fok. A mosógéppel alacsony hőfokon mossunk, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt, és persze ne mossunk fél adag ruhát, mert közel annyi energiát fogyaszt, mint a teljes adag. Még mindig a hagyományos szárítási mód a kifizetődő, szárítógépben nem szárad meg jobban és még nehezebben vasalható is a ruha, így sok energiát használunk fel feleslegesen.
Az elektromos berendezések egy része, főleg a régebbi típusok készenléti módban (standby) is közel ugyanannyi áramot vesznek fel, mint működés közben. Használaton kívül kapcsoljuk ki teljesen a gépet! A laptopok energiatakarékosabbak, mint a síkképernyős PC-k. Az előbbi csak 30 wattot vesz fel működés közben, míg az utóbbinak ehhez 100 wattra van szüksége. A műfaj energiafalói a plazmatévék: akár hatszor annyi áramot fogyasztanak, mint hagyományos társaik. Ha naponta 2 óra tévézéssel számolunk, ez akkor is évente 15 ezer forintos plusz a számlában. Szabaduljunk meg a felesleges energiafaló készülékektől, mint például citromfacsaró, elektromos körömlakkszárító, elektromos kés, dugóhúzó, borstörő, orrszőrnyíró stb., melyek pillanatnyi öröme messze nincs arányban azzal a környezeti teherrel, amit gyártásuk és használatuk okoz.
A konyha szerelmeseinek is érdemes egy-két tippet megfogadniuk. A fedő nélküli főzés több időt és energiát igényel, mint fedő alatt. A kukta használata 40 százalékkal kevesebb energiát és 70 százaléknyi időmegtakarítást jelent. Sokaknak a vásárlás a gyengéje, rendszeresen 30-40 százalékkal több áru kerül a kosarukba, mint amit eredetileg terveztek. Konkrét listával érkezzünk a boltba, lehetőleg ne korgó gyomorral, és ne dőljünk be az akcióknak! Nyugati turisták meglepve mondják, hogy ennyi fél szendvicset és almát még nem láttak a kukában landolni, mint nálunk. A franciáknál az ételt kidobni bűn, ha valami megmarad az asztalon, akkor levesként, salátaként, töltelékként, szendvicskrémként kerül felhasználásra. A megmaradt kenyér megy a fagyasztóba, vagy zsemlemorzsa készül belőle, de semmiképpen sem dobják a szemétbe. Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a hulladék körülbelül 25-30 százaléka biológiailag lebomló szerves anyag, ennek fele konyhai eredetű hulladék, negyede ételmaradék.
Az autósokat se hagyjuk ki! A pirosnál akkor is megéri a motort leállítani, ha csak fél percig várakozunk, így akár 30 százalékos megtakarítást is elérhetünk. Kis távolságra (1-5 km) nem érdemes autóba ülni, hiszen a hideg motor többet fogyaszt, mint a bemelegített. Érdemes kerékpárt elővenni vagy gyalog közlekedni, ilyenkor csak a saját felesleges kilóinkat veszíthetjük. A közösségi közlekedésből eredő levegőszennyezettség mindössze 6 százalék, míg a tehergépkocsik 34 százalékban és az autósok 60 százalékban felelősek. Végül érdekes tapasztalat, hogy módosabb polgáraink kimondottan spórolósabbak, mint szegényebb honfitársaink.
(Otthonunk energiahatékonyabbá és komfortosabbá tételéhez további ötletek: http:// www.energiaklub.hu/hu/ismeretek/energiatippek)
(Forrás:Hetek, familyandhealth.tumblr.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr193116340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2012.01.23. 15:21:16

Én még életemben nem láttam árammal működő borstörőt, dugóhúzót vagy orrszőrnyírót, de ha látnék se jutna eszembe venni. A két előbbi mechanikusan is tökéletesen működik, az utóbbiból pedig létezik ceruzaelemes változat. Megjegyzem, ha valakinek van árammal működő orrszőrnyírója, az mennyi időre használja? Mittudomén havonta egy fél percre? Nem mérhető össze egy bojlerrel. Szóval vannak azért apró badarságok a cikkben, (például az is felvetődött bennem, hogy mióta kukáznak nálunk a nyugati turisták, hogy látják, mit dobunk el) de a nagy része hasznos!

Mezzoforte 2012.05.04. 21:53:52

A tudatos vásárlók honlapján böngészve jutottam el idáig.
Nagyon jó blog, rengeteg hasznos tanáccsal, melyet magam is alkalmazok egy ideje, de jó így csokorban összerendezve látni.

Most neki is esek, és elolvasom az összeset!

További ihlettel teli blogírást kívánok!
süti beállítások módosítása