A lejárt szavatosságot olvasva szinte minden esetben élelmiszerre gondolunk. Pedig más „használati tárgy” is van a háztartásban, amelynek idővel lejár a szavatossága és megérik a cserére. A lejárt szavatosság a háztartásban téma ennek ellenére nem kap elég nagy hangsúlyt. Természetesen a használat módja és mértéke nem indifferens, de egészségünk érdekében még körültekintő használat mellett is idővel a csere a legbiztosabb megoldás..

  • Fogkefe: feltétlenül cseréljünk fogkefét megbetegedés (pl. nátha) után, egyébként pedig 2-3 havonta. Ennek oka, hogy a fogkefében megtelepszenek a baktériumok, továbbá az elhasználódott, kiszőrösödött és elhajló sörték a fogíny sérülését is okozhatják. Fogmosás után a kefét alaposan öblítsük le, fejjel felfelé állítsuk pohárba, hogy a kefe meg tudjon száradni. Ha 3 hónapnál gyorsabban használódik el a kefe, lehet hogy a fogmosási technikánkkal van gond, érdemes fogorvossal konzultálni.

  • Matrac: a matracokat javasolt  időnként (kb. 10 év) lecserélni. Ennek oka egyrészt higiéniai. Az izzadás, háztartási por és egyéb szennyeződések idővel összegyűlnek a matracban, allergiás tüneteket és egyéb egészségügyi panaszokat okozhatnak. Aki végzett vagy végeztetett vákuumos matractisztítást, nyilván maga is tapasztalhatta, mi gyűlhet össze a matracban. Ideális, ha a matracunk szellőzni tud (azaz nem a padlón vagy egy ágyneműtartón fekszik), rendszeresen szellőztessük a szabadban és porszivózzuk is ki. Javasolt továbbá egyenletesen terhelni, ehhez rendszeresen forgatni (azaz megfordítani), és a fej és láb részt is váltani. Minőségi matracok esetében a huzat általában levehető és mosható. A jó matrac egy befektetés, vásárlásnál mérlegeljünk kényelmi, minőségi és higiéniai szempontokat is.

  • Párna, paplan: szintén javasolt időnként (kb. 10 év) lecserélni. Csakúgy, mint a matracnál, itt is összegyűlik a por és az izzadság. Mosható ágyneműt 3 havonta mossuk ki és szárítsuk meg a szárítóban, a tollpaplant és párnát tisztíttassuk rendszeresen tisztítóban. A szellőztetés ebben az esetben is jótékony hatású.

  • Gyógyszerek: azonnal szelektáljunk ki a házi patikából minden morzsálódott tablettát, beszáradt krémet, zavaros folyadékot vagy cseppet. Már nem ragadó sebtapasz, valamit poros és foltos kötszer szintén megérett a kibobásra. Legjobban akkor védjük a gyógyszereket, ha eredeti csomagolásban tároljuk. Továbbá mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. Amennyiben elmosódott, vagy nem jól látható, ne kockáztassunk. A lejárt gyógyszerek nem hatnak megbízhatóan, sőt még veszélyesek is lehetnek!  A lejárt szavatosságú gyógyszereket adjuk le a patikákban (gyógyszerésznek vagy gyűjtődobozba), ez a legbiztonságosabb és egyben környezetkímélő módja is a veszélyes hulladék kezelésének.

  • Kozmetikumok, piperecikkek: a rúzsnak és a szemfestéknek, sőt a parfümnek is van lejárati ideje. A romlandó kozmetikumokon kötelező feltüntetni a lejárati időt (30 hónapnál rövidebb lejárat esetén év/hónap, egyébként nyitott tégely szimbólum és a felnyitástól számított időtartam), de ez sokszor csak a külső csomagolásra kerül rá. Érdemes listát vezetni, illetve ahol lehet magára a kozmetikumra tollal vagy alkoholos filccel ráírni, hogy felbontás után mennyi ideig tartható el, illetve mikor nyitottuk fel. Ne használjunk olyan sminket, vagy kozmetikumot, amely állaga, színe vagy szaga láthatóan megváltozott, továbbá tároljuk a tégelyeket és tubusokat zárva, melegtől és fénytől védett helyen. A tégelyekből tészta ujjal, illetve spatulával vegyünk ki krémet.

  • Napkrém, naptej: használathoz mérvadó a tubuson vagy csomagoláson feltüntetett lejárati idő. Hosszabb ideje bontott, de egyébként még nem lejárt krémet is csak akkor használjunk, ha tárolása megfelelő volt: azaz fénytől védett helyen, lezárva tároltuk, továbbá állaga, színe és szaga megfelelő. Azonnal dobjuk ki a krémet, ha kellemetlen szagú vagy csomós. Egyébként az UV védelem már nem garantált, és a krém akár bőrproblémákat, allergiás tüneteket is okozhat.

(Forrás.tutitippek.hu, familyandhealth.tumblr.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr633116682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezzoforte 2012.05.04. 22:19:14

Bizony, bizony a fogkeféket cserélni kell + annak fertőtlenítését is javasolnám, legalább hetetnte egyszer!!! szódabikarbónás vízben 1 éjszakát ázzon!
Ez arra elég, hogy a sörték között lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Ugyanez az eljárás vonatkozhat a szájzuhany fejére, illetve a nyelvkaparóra is.

Ám!
a parfümökkel azt tapasztaltam (de tényleg minőségi termék legyen), hogy minél tovább áll, annál koncentráltabb lesz, és még kevesebb kell belőle.
Ez is spórolás, még ha kicsiben is! Vannak 6-8 éves parfümjeim, és még mindig kifogástalan a minőségük.

Mezzoforte 2012.05.04. 22:23:40

@Mezzoforte: Ja, még annyit, hogy érdemes mosható ágyneműre váltani!
Fillérekért lehet vattaszerű tömőanyagot kapni, így abból párna készíthető, nem törik, mint a toll, és mosható, valamint gyorsan szárad!
süti beállítások módosítása