Ha nem valamelyik másik bolygón élsz, akkor valószínűleg neked is feltűnt, hogy a recesszió miatt a vállalatok eddig soha nem látott mértékben próbálják felhívni a figyelmed termékeikre, hogy nehezen megszerzett pénzedet náluk költsd el.
Ezekben a nehéz időkben sokkal jobban odafigyelünk, hogy mire költjük el a pénzünket, s pont emiatt nagyszerű alkalmi vételeket üthetünk nyélbe. Ám a pénz nem minden.

Akkor mire kell még odafigyelnünk?
1. Élelmiszerek
- Nézd meg, hogy mely vállalatok csatlakoztak a Fairtrade rendszerhez és részesítsd őket előnyben! Meg fogsz lepődni, hogy milyen megfizethető árú termékeket kínálnak. A Fairtrade minősítés garantálja, hogy a termék harmadik világbeli gyártójának alkalmazottai megfelelő körülmények között élnek és dolgoznak.
- Amikor friss élelmiszereket vásárolsz, ragaszkodj a szezonális termékekhez! Ez garantálja, hogy az adott élelmiszert elfogadható távolságból szállították, s ezáltal megfelelő minőséggel rendelkezik. Megéri félig érett mangókat venni, amik több ezer mérföldet repültek, hogy végül a kosaradban landoljanak?
- Próbálj meg egy húsmentes napot tartani minden héten. Kimutatások szerint a hústermelés felelős az üvegházhatású gázok keletkezésének egyötödéért.

- Gondolj a komposztálásra: ha van egy kisebb kerted, akkor nyugodtan elkezdheted komposztálni az ételmaradékokat. Így minden megmaradt ételt hasznosítasz és nem a kukába dobod. Ha te magad nem szeretnél ezzel foglalkozni, akkor járj utána, hogy nincs-e a környékeden valamilyen helyi cég, akik ezzel foglalkoznak.

2. Ruhák
- Ha a világhírű ruhamárkákat részesíted előnyben, nézd meg a honlapjukat, hogy vállalnak-e felelősséget társadalmunkért. (Ilyen gesztus lehet pl. a biopamut használata.) Te is jobban fogod magad érezni, ha tudod, hogy hol és hogyan készült a ruha, amit viselsz.
- Újrahasznosítás: add le a használd ruháidat egy turkálóknak vagy adományozd el. Te is nyugodtan vásárolhatsz ilyen boltokból, sokszor itt találja meg az ember a legkülönlegesebb darabokat.

3. Közművek
Nézz utána kicsit a helyi víz-, gáz- és energiaszolgáltatódnak. Derítsd ki, hogy használnak-e megújuló energiaforrásokat. Azok a vállalatok, akik zöld energiaforrásokba fektetnek, egyértelműen komolyságukról és elkötelezettségükről tesznek tanúbizonyságot.

4. Pénz
Ha van pénzügyi tanácsadód, akkor biztosan tudja, hogy milyen helyi befektetési lehetőségeid vannak. Tedd például olyan nyugdíjalap-kezelőbe a pénzed, akikről tudod, hogy mibe fektetik a pénzed. Keress megbízható cégeket!

5. Mielőtt vásárolnál…
Gondold át, mik vannak a tulajdonodban. Ha van valamid, ami jól működik, csak szeretnél ugyanabból újabbat venni, akkor a régit semmiképp ne dobd ki, inkább add el az interneten. Ha egy berendezés már nem működik, akkor várd meg a lomtalanítást, amikor bármit kirakhatsz az utcára, tudod, hogy a megfelelő helyre fog kerülni. Ma már rengeteg kihelyezett gyűjtőpontot találsz, ahová bedobhatod a használt akkumulátorodat, elemeidet, mobiltelefonodat, CD-idet, stb.
Vannak olyan üzletek, amik ha náluk vásárolsz pl. egy új porszívót, akkor beveszik a régit. Használd ki az ilyen lehetőségeket, hiszen így biztosan jó helyre kerülnek a használaton kívüli tárgyaid.
Te is láthatod, hogy nem kell az utcára vonulnod tüntetni ahhoz, hogy pozitív változást hozz bolygónk életébe. Sok kis lépés nagy változásokat eredményez. Ki gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy a Starbucks és a McDonald’s Fairtrade kávét fog forgalmazni – ugyanolyan áron, mint minden más kávézó? Az ilyen mozgalmak életben maradásához a legfontosabb: a vásárlók döntése.
Légy felelősségteljes, ne pazarolj! Legyünk tudatos vásárlók!
(Forrás:www.dumblittleman.com, praktikus.info, familyandhealth.tumblr.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr563116344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.28. 08:20:17

Köszi! Nagy szükség van a Hozzád hasonló emberekre! Csak így tovább!!! Én csatlakozom:)

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2012.01.29. 07:06:31

Felelősségteljes vásárló? Hm.. Ez elgondolkodtató nagyon. A gyártókról is olvasnék már egy posztot, hogy miért gyártanak az unión belüli országokba más és más összetevőjű élelmiszereket.
Illetve húsevés, és üvegházhatás...
A szója pedig génmanipulált.... Szívmegállást okoz, egereken be lett bizonyítva.
süti beállítások módosítása