Vágd ki, de olvasd el!

A legtöbb ruha mosáskor, szárításkor és vasaláskor sérül és használódik a leginkább. Talán pont azért, mert eddig nem anyagának megfelelően kezelted.


Szúrja a nyakad, az oldalad, a combod, mégis hasznos - mi az? A ruha kezelési útmutatója! Megértjük, ha az első adandó alkalommal kivágod, de mielőtt kidobnád, olvasd el, mit ír! Íme egy kis jelmagyarázat, hogy valójában mi mit is jelent pontosan.



Szárítógép pöttyel


A négyzetben lévő kör a szárítógép jele. A pöttyök mennyisége a maximális szárítási hőmérsékletet jelzi. Egy pötty esetében a ruhákat maximum 60 fokon szabad csak szárítani. A szintetikus vagy nagy arányban ilyen anyagot tartalmazó textíliák gyakran nem bírják az ennél magasabb hőfokot. A ruhákat a szükségesnél soha ne szárítsd tovább, mert olyan gyűrődések keletkeznek rajtuk, melyeket vasalóval is csak nehezen tudsz majd eltávolítani.

Áthúzott szárítógép

 

Elsősorban olyan kelmék esetében nem ajánlott a szárító használata, melyek nem bírják a hőt, és hatására könnyen összemennek. Szárítsd inkább a szabad levegőn, csak ügyelj rá, hogy a csipeszek ne hagyjanak nyomot száradás után!

Vasaló egy pöttyel

A pöttyök mutatják, melyik a megfelelő vasalási hőmérséklet. Egy pötty esetében csak langyos vasalót szabad használni, a maximális hőmérséklet 110 fok lehet. A selymet, viszkózt és az akrilt a legalacsonyabb hőmérsékleten kell vasalni, máskülönben a szálak eldeformálódhatnak és roncsolódhat az anyag. A kényes anyagokat érdemes  másik anyagon keresztül vasalni: tegyél az anyagra egy vékony pamutanyagot, pl. zsebkendőt, így biztosan nem károsodik a textília.

Vasaló két pöttyel

 

A ruhadarabot közepes hőfokon, maximum 150 fokon szabad vasalni. Elsősorban a keverék anyagokra vonatkozik. Magasabb hő hatására az anyagok (pl. gyapjú) kibolyhosodhat, a sötétebb színeket pedig kifordítva vasald, mert így nem nyomódnak át a szegélyek az anyagra.

Vasaló három pöttyel

Ezen kategóriába tartozó anyagok bírják a forróságot, tehát nyugodtan állíthatod a készüléket a legmagasabb fokozatra, mely maximum 200 fokot jelent. A természetes anyagok - pl. pamut és len - csak így simulnak ki tökéletesen. Azonban ha teljesen szárazak, akkor már nehéz kezelni őket, így jobban jársz, ha még kicsit nedvesen kezded el őket vasalni, vagy egy nedves anyagon keresztül vasald őket simára.



Áthúzott vasaló

Értelemszerűen azt jelenti, hogy a ruhadarabot nem szabad vasalni. Vízgőz hatására azonban kisimulnak ezek az anyagok, akaszd fel őket a fürdőszobába és miközben zuhanyzol a pára neked dolgozik.


Háromszög

A mosás előtt vagy alatt szükséges fehérítést jelzi. Régen egy Cl is megtalálható volt benne, utalva a fehérítő klór tartalmára, de mára már minden nemű ilyen vegyszerre vonatkozik. Az áthúzott háromszöggel jelölt ruhákat természetesen tilos fehérítővel kezelni. 

(Forrás:pink.hu)




Ha már unnád…Még egyszer a mosásról!

A mosás alapszabályai!

A mosás az alapvető házimunkák egyike. Mivel szinte minden háztartás rendelkezik automata mosógéppel, így azt sem mondhatnánk, hogy különösebben utáljuk. Berakjuk koszosan, kivesszük tisztán és jó illatúan, mi sem egyszerűbb. Ám ennek is vannak alapszabályai, praktikái, melyekkel hatékonyabban, olcsóbban juthatunk a munka végére.

A ruhák érdekében…

- Színek. Mielőtt nekikezdenénk a mosásnak, válogassuk szét a szennyest színek szerint. A fehéreket mindenképp különítsük el, ehhez tilos hozzátenni bármilyen más színt, ugyanis a fehér ruhák a legvilágosabb bézstől is beszürkülnek. A pirosat és a sötét rózsaszínt, a feketét és a sötétkéket moshatjuk együtt. A világoskékhez párosíthatjuk a zöldet, a világosszürkéhez a sárgát vagy a halvány rózsaszínt.

- Anyagok. Érdemes odafigyelni, hogy farmert ne mossunk össze egy selyemblúzzal még akkor sem, ha a színük azonos. A farmereket például érdemes külön venni, tehetünk hozzájuk sötét színű törölközőket vagy egy-egy vastagabb kabátot. Az ágyneműket, törölközőket szintén jó, ha külön mossuk.

- Hőfok. Minden ruhaneműben lennie kell egy mosási útmutatónak, ami többek között meghatározza az ajánlott mosási hőfokot. Ezt mindig tartsuk szem előtt, de főleg, ha kényes anyagokat mosunk, például gyapjút vagy selymet. A műszálas ruhákra ugyanígy figyeljünk, sokkal hamarabb összeugranak, mint a pamut ruhák. Amennyiben azt az anyag megengedi, a fehér ruhákat érdemes 60°C-on kimosni, így szép fehérek maradnak.

- Áztatás. Fehér ruhák esetében érdemes klóros áztatással előkészíteni őket a mosásra, természetesen, ha azt anyaguk engedi. Vigyázzunk, mert ha a fehér ruhán van egy színes embléma, díszítés, akkor annak is kivesszük a színét áztatáskor! Ma már kapható színes ruhákhoz való áztató és folttisztító is, ezekkel különösen jó eredményt érhetünk el.

- Mosópor, mosógél. Ha pénztárcánk engedi, törekedjünk rá, hogy külön mosóporral mossuk a fehér és a színes ruhákat. Érdemes a fekete darabokhoz speciális mosógélt használni, hiszen azok veszítik el leghamarabb a színüket.

- Programok. Ne csak egy-két programot használjunk mosáskor! Az automata mosógépek mindegyike rendelkezik külön programokkal a műszálas, gyapjú és pamut anyagokhoz illetve sok esetben a ruhák mennyiségét is beállíthatjuk. Ne legyünk lusták megtanulni ezeket, hiszen a gyártók nem véletlenül találnak ki különböző opciókat. Vannak gyors programok, amikor kevésbé szennyezett ruhaneműkről van szó, nyugodtan elindíthatjuk azt is, így rengeteg vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg.

- Szárítás, teregetés. Van, aki jobban szereti szárítógépben szárítani a ruhákat, más a szabad levegőre esküszik. Télen mindenesetre jól jöhet az előbbi, hiszen szabad levegőre nem tudunk teregetni, bent pedig elég sok helyet foglal el egy ruhaszárító. Ha mégis szárítón szárítjuk a ruhákat, akkor érdemes rá odafigyelni, hogy mindig kifordítva teregessünk ki. Ekkor ugyanis nem szívja ki a nap a ruhák színét olyan gyorsan. A kifordított technikát egyébként mosásnál és vasalásnál is érdemes alkalmazni.

- Extra tipp: Ne legyünk lusták átnézni a zsebeket mosás előtt. Aki szokott mosni, az valószínűleg járt már úgy, hogy kimosott egy papír zsebkendőt vagy rosszabb esetben papírpénzt. Próbáljuk megkímélni magunkat az órákon át tartó szedegetéstől vagy a ruhák újramosásától, inkább figyeljünk oda!

A mosógép érdekében…

- Vízlágyító. Valóban jót tesz a mosógépünknek és a lefolyórendszerünknek, ha használunk vízlágyítót. Nem fontos minden egyes mosásnál használni, tehetünk csak minden harmadik-negyedik adaghoz, így nem csak mosógépünket, hanem pénztárcánkat is megkíméljük.

- Mosógél használata. Általában a mosógél többe kerül, mint a mosópor, viszont sokkal kíméletesebb a mosógépünkhöz. Nem keletkeznek felesleges lerakódások a gép belsejében és a lefolyórendszerünkben. Lehet találni olcsóbb mosógélt is, nem fontos nekünk a legdrágább márkák mellett dönteni. Sok háziasszony szerint amúgy sem a mosószer, hanem a mosógép a lényeg.

- Ruhák mennyisége. A gyártó minden esetben meghatározza, hogy a dob mennyi ruhát bír el. Ezt a mennyiséget tartsuk be még akkor is, ha spórolhatnánk a ruhák egyszeri mosásával. Mosógépünk hamar megérzi a túlterheltséget. A ruhákat soha ne összehajtogatva tegyük be a gépbe, mert ez sem tesz jót neki.

- Vízkőoldás. Ecettel vagy háztartási gépekhez kapható vízkőoldóval havonta egyszer nyugodtan átmoshatjuk mosógépünket, hogy megelőzzük a későbbi meghibásodásokat.

A pénztárcánk érdekében…

- Hígítás. Ha öblítő koncentrátumot vásárolunk, akkor ne legyünk lusták tényleg felhígítani azt. Általában 1 liter koncentrátumból 4 liter öblítőt nyerhetünk, ami már elég nagy mennyiség ahhoz, hogy foglalkozzunk vele. Keressük mindig az akciókat, érdemes a nagyobb kiszerelések mellett dönteni.

- Ecetes öblítés. Ha az öblítő mellé ecetet is teszünk a mosógépbe, akkor sokkal intenzívebb illata lesz a ruháknak. Van, aki pont emiatt nem használ öblítőt sem, csak ecetet, ami felerősíti a mosópor/mosógél illatát.

- Mosógolyó. Egyre népszerűbb a mosógolyó használata, amit a mosógép dobjába helyezve nincsen szükség mosóporra. Egy ilyen golyó kb. 1000 mosásra elegendő. Tegyük fel, hogy minden nap egyszer mosunk, ekkor három évig nem kell mosóporra költenünk, ha mosógolyót használunk.

- Nagy kiszerelések. Ha mosószert, öblítőt vásárolunk mindig a nagyobb kiszerelések mellett döntsünk, ezek minden esetben olcsóbbak.

- Mosási napok. Próbáljunk meg hetente egyszer mosni. Jelöljünk ki egy időpontot, például a szombat délelőttöt, amikor kimossuk az egész család szennyesét. Azért praktikus így időzíteni a mosást, mert valószínűleg minden színből lesz egy adagra való, tehát jobb esetben mindent ki tudunk mosni. Ha a hétvégi mosás mellett döntünk, hétfőn, amikor kezdődik a munka és az iskola, mindenkinek lesz tiszta ruhája.

(Forrás:praktikus.info, familyandhealth.tumblr.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr393116649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása