A  Tudatos Vásárlók Egyesülete nyílt levélben fordult a Calgon hazai forgalmazójához, amelyben arra szólította fel, hogy igazolja a közelmúltban futó TV reklámjában elhangzott állítások valóságtartalmát, amely szerint az ecet rozsdásodást okoz a mosógépben.

A Calgon egy TV reklámban azt állította, hogy a vízkőoldóként használt ecet tönkreteszi a mosógépet.  Mivel a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta környezetbarát alternatívaként népszerűsíti  az ecetet, egy tavalyi cikkükben megpróbáltak utánajárni a kérdésnek. Habár az általuk megkeresett szakemberek mind azt állították, hogy az ecet - ésszerűen használva - nem tehet kárt a mosógépben, valahogy senki nem adta a nevét ehhez.

Ezért  nyílt levélben fordultak  a Calgon hazai forgalmazójához, amelyben arra szólították fel, hogy igazolja a reklámban elhangzott állítások valóságtartalmát.


Íme a nyílt levél:

 

Tisztelt Reckitt Benckiser (Magyarország) Kft!

 

Mint a Calgon termékek hivatalos forgalmazójához, az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz:

2010 nyarán a médiában az alábbi tartalommal jelent meg a fent említett termékkel kapcsolatban reklám: „Az ecet a salátába való és nem a mosógépbe….”. A reklámban továbbá elhangzik egy olyan kijelentés, amely szerint az ecet kárt tesz a gépben, gyorsítja a rozsdásodási folyamatot.

A reklám után természetesen nem kellett sokáig várni a különböző zöld fórumok reakcióira sem. Heves viták alakultak ki, hogy akkor ecettel, vagy ecet nélkül.

Környezet- és fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetként feladatunknak érezzük, hogy a kérdéskörnek utánajárjunk, hisz maga a Tudatos Vásárlók Egyesülete is többször ajánlotta az ecetet, mint univerzális és költséghatékony szert mosógépes öblítéshez, ablaktisztításhoz, vízkőoldáshoz.

Ezúton kérjük Önöket, hogy igazolják a „Calgon” márkanevű, vízlágyító termékre vonatkozó gazdasági reklámtevékenységük keretében tett állításukat, miszerint az „ecet kárt tesz a mosógépben, és rozsdásodást okoz”.

Tudomásunk szerint megfelelő mennyiségben az ecet - alkalmanként egy-egy deciliter, illetve félévenként 1 liter 10%-os étkezési ecetsav (60 fokon járatva a gépet) - az egyik legjobb és legolcsóbb vízkőoldó. Mivel a mosógépek belsejét rozsdamentes fémből készítik, nem értjük, hogy eredményezhet az ecet ilyen kis mennyiségben hamarabb rozsdát a gép azon részeiben, amelyek egyébként sem korrodálódnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének nem áll rendelkezésre olyan információ, amely alapján a fogyasztók figyelmét hasonló veszélyekre lenne szükség felhívni.

Ár-érték arányában egyértelműen az ecet az egyik legolcsóbb vízkőoldó. Rendelkezik mindazokkal a kémiai tulajdonságokkal, amelyek megelőzik a vízkő kialakulását, vagy a már kialakult vízkövet felbontják. Teszi mindezt úgy, hogy nem kell minden mosáshoz használni, egy liter 10%-os ecet ára pedig 150-200 forint. Az általunk javasolt mennyiség esetén ez azt is jelenti, hogy félévente egy háztartásnak mindösszesen 150-200 Ft-ot kell fordítania egy mosógép vízkőtlenítésére.

Környezeti hatásait tekintve, pedig szintén elmondható, hogy kevésbé terheli a környezetet. Más kémiai anyagokhoz képest könnyen lebomlik.


Ezen üzenet súlya miatt kérdezzük Önöket, hogy készült-e valaha olyan vizsgálat, tudományos kutatás, amely összeveti az ecet mosógépre gyakorolt hatását a Calgon hatásával (vagy más vízlágyítóéval)? Rendelkezésükre áll-e vizsgálati eredmény annak igazolására, hogy az ecet használata mosógépekben rozsdásodást okoz, ha igen milyen paraméterek (mennyiség, koncentráció, használat gyakorisága) esetén?

Kérjük a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül juttassák el számunkra a reklám állításait megalapozó tanulmányokat.

Amennyiben nem készült ilyen jellegű tanulmány, és a reklám üzenete nem igazolható,kérjük, nyilvánosan vonják vissza korábbi állításaikat.Amennyiben nem áll rendelkezésre a reklámállításukat alátámasztó e témakörben készült tanulmány, vagy állításaikat nem tudják igazolni, kérésünknek nem tesznek eleget, fogyasztók megtévesztése miatt eljárást kezdeményezünk a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Álláspontunk szerint ugyanis a reklámban elhangzó kijelentések megfelelő alátámasztás hiányában több jogszabályhely sérelmét is megvalósítják jelenlegi formájukban:

  • A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 6.§ rendelkezéseit.

  • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII törvény 12.-13.§ rendelkezéseit.

Bízva a pozitív együttműködésben,
 Üdvözlettel:
Gulyás Emese
Tudatos Vásárlók Egyesülete
(Forrás:tudatosvasarlo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr343116677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása