Néhány ártalmatlannak tűnő anyag is bizony veszélyes hulladéknak minősül, ilyen a fáradt sütőolaj, az elemek, akkumulátorok, izzók és elektronikai készülékek. Valamint vannak olyan anyagok is, amelyek bár közvetlenül nem veszélyesek, mégis egyedi módon kell bánni velük. Ilyen a gumiabroncs is, amelyben számos újrahasznosítási lehetőség van (mesterséges zátony, játszótéri gumiszőnyeg). Ám mielőtt megszabadulnál régi gumiabroncsaitól, bizonyosodj meg róla, hogy valóban nem futózható újra (néhány abroncs akár 2-3 alkalommal is újrafutózható).

Elektronikai készülékek

Az elektronikai készülékek veszélyes hulladéknak számítanak, ezért ezeket nem szabad a háztartási szemét közé dobni, illetve lomtalanításkor az utcára kihelyezni. Szerencsére mára már számtalan módja van annak, hogy környezet kímélően váljunk meg elektromos készülékeinktől. Szelektív hulladékgyűjtő udvarokban, e-hulladék átvevő telepeken, illetve az elektromos készülékeket árusító kereskedőknél díjmentesen leadhatóak ezek a készülékek. Ezen kívül lomtalanításkor minden körzetben gyűjtőpontokat üzemeltetnek, ahol valamennyi veszélyes anyag leadható. (Erről bővebben a lomtalanításkor kiküldött hivatalos levélben olvashatsz)

Az alábbi oldalon megtudhatod, hol található Hozzád legközelebb szelektív hulladékgyűjtő udvar: http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Hulladekgy_udvar

 

Jó, ha tudod, hogy háztartási gépeinek egyes alkatrészei külön odafigyelést igényelnek. Az elemeket és akkumulátorokat külön szelektív konténerbe kell helyezni, amelyeket a hulladékgyűjtő udvarokban is megtalálod, illetve már néhány nagyobb áruházban, közületi épületben, sőt sokszor környékbeli boltokban és iskolákban is.

Tv-k és monitorok

A televízió képcsöve és a monitorok üvege kiemelten veszélyes hulladéknak minősül ólomtartalmuk miatt. A szemétbe, vagy hulladéklerakóba kerülő képcsődarabokból a víz kioldja az ólomoxidot, amely így bejut a talajba. Hosszú távon az emberek egészségére is nagyon káros hatása jelentkezhet. Emiatt is fontos, hogy megfelelő helyen ad le ezeket a készülékeket. Erre megfelelőek a veszélyes hulladék lerakására alkalmas hulladékgyűjtő udvarok, néhány elektronikai termékek árusításával foglalkozó üzlet, illetve egyéb feldolgozó, bontó cégek, amelyek esetenként még pénzt is adnak értük.

Az elhasználódott fénycsövek szintén veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért ezeket külön hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni. Ezek a konténerek az elemekhez hasonlóan gyűjtőudvarokban, és néhány fénycsöveket is árusító üzletben is megtalálhatóak.

(Forrás:energiapersely.hu, familyandhealth.tumblr.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr513116661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása