Bútortisztítás

  • 3 rész olívaolajat elkeverünk 1 rész ecettel  -  remek bútorok tisztítására, bár antik és keményfa felületeket mindig  méhviasszal vagy lenolajjal polírozzunk!
  • Kárpitfoltokat eltüntethetünk  ecettel vagy mosószódával. Áztassunk be egy használt fogkefét ecetbe, és dörzsöljük a textilbe. Ha nem jön ki a folt próbáljuk meg mosószódás pasztával, de azt előbb próbáljuk ki a kárpit nem látható részsén, mert a mosószóda sokszor színt is oldja

(Forrás:tutitippek.hu)

Környezetbarát takarítás otthon 

 

 

Sokan úgy vélik, hogy a környezetbarát takarítás egyenlő a nehéz, időigényes megoldásokkal. Pedig nagyanyáink számos praktikát gyűjtöttek össze, amelyekkel megkönnyíthetjük a takarítást anélkül, hogy feleslegesen szennyeznénk közvetett és közvetlen környezetünket is.

 

A környezetbarát takarításnak számos előnye van. Egyrészről védjük vele folyóvizeinket és a talajt, másrészről saját egészségünket is kevesebb káros anyag hatásának tesszük ki. Olyan családokban, ahol kisgyermek van, különösen oda kell figyelni rá, hogy ne legyenek erős, ártalmas anyagok a háztartásban.

Érdemes figyelnünk a tisztítószerek címkéjét. Bár Magyarországon megengedett olyan takarítószerek használata, amelyeknek foszfáttartalma akár a 20%-ot is eléri, mégis ezek nagyon megterhelik a környezetet. Lehetőleg ne vásároljon olyan takarítószereket, amelyek foszfátot, formaldehidet, fenolt, savakat, vagy krezolt tartalmaznak! Válasszon inkább olyan készítményeket, amelyek ecetet, mosószódát, citromlevet, szódabikarbónát, bóraxot, alkoholt, vagy glicerint, azaz környezetbarát összetevőket tartalmaznak.

A szaniterek, csempe, valamint a tűzhely takarításához az ecet és a szódabikarbóna remek tisztítószer. Az ecet vízkőoldó, és fertőtlenítő is egyben, forró vízzel kiegészítve nagyobb a tisztítási hatása. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel keverve súroló, és általános tisztítószer is. Az eldugult lefolyó megszüntetését elősegíthetjük azzal, ha szódabikarbónát helyezünk bele, majd ecetet öntünk rá, és a habzás után forró vízzel leöntjük. A mosóporhoz mosószódát keverve, az ajánlott mosópor mennyiségét csökkenthetjük. A mosószóda erősen lúgos kémhatású, zsíroldó és vízlágyító hatású, a használat után lebomlik. A mikrohullámú sütőbe tegyünk egy tál citromos vizet, és párologtassuk el. A citromos gőz feloldja a rászáradt szennyeződést, így könnyebben kitörölhető nedves ruhával.

A mosódióról és az ecetről már szó esett korábban, most lássuk mire és miért jó a mosószóda?!

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer, valamint környezetbarát, és nincs káros mellék terméke.

Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására, valamint remekül helyettesíti a foszfátos tisztítószereket. Nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható. A mosószóda környezet kíméletességi szempontból a második helyen áll a mosódió után. Használható önállóan, gépi vagy kézi mosáshoz egyaránt vagy a mosóporhoz hozzá keverve, így azonban kevesebb kell a mosóporból. A mosósóda vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős: 30 liter vízhez kb. 3 evőkanál kell, ami fél adagos mosásnak felel meg az automata mosógépeknél. A mosószóda nem csak a ruhák mosásához használható fel, hanem pl. takarításhoz is. Egy liter forró vízben feloldva három evőkanálnyi mosószódával, a tűzhelyet, csempét, linóleumot is meg lehet tisztítani vele. A piszkos konyharuhák meleg, mosószódás vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
Edények mosogatásakor kb. 5 liter forró vízben kell feloldani egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak, viszont alumínium edényeket ne szabad vele elmosni. A mosószóda több helyen is megvásárolható pl. itt: Humusz vagy Cleanlife Shop





(Forrás: energiapersely.hu , tisztitas-takaritas.blogspot.com, familyandhealth.tumblr.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr123107015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása