Manapság az emberek minden eddiginél jobban próbálnak spórolni. Nehéz gazdasági helyzetünk felhívta rá a figyelmünket, hogy mennyit pazarolunk. Egy háztartásban megannyi módon visszafoghatjuk költségeinket: tudatosabb vásárlás, energiatakarékosság, újrahasznosítás. További hatékony módszer lehet a házi készítésű tisztítószerek alkalmazása. Anélkül is tisztán tarthatod a lakásodat, hogy sok pénzt költenél vagy, hogy azokat a szervezetünkre ártalmas vegyszereket használnád. Létezik néhány egyszerű ötlet és recept, s a hozzávalókért sem kell messzire menned.

                           

1. Használj mosogatószert a padlótisztításhoz. Adj 5 liter vízhez 2 evőkanál mosogatószert, ettől garantáltan szépen fog csillogni a padló. Én szeretek illóolajat is csepegtetni bele, ettől még tovább érzem a kellemes illatokat a lakásban. Nyugodtan használhatod a technikát ablaktisztításhoz is. Mindig töröld át egy száraz kendővel is az üvegfelületeket, hogy ne legyenek csíkosak.

2. Áztass be négy csésze kakukkfüvet 5 liter vízbe, hagyd állni pár napig majd ezzel takarítsd le a fürdőszobában éktelenkedő penészfoltokat. Nyugodtan átsúrolhatod vele az egész fürdőszobát és WC-t is. A fogkrém szintén kiváló tisztítószer, ha a fuga és a csaptelepek tisztításáról van szó.

3. Márts egy konyharuhát ecetbe és ezzel távolítsd el a vízkövet. Ha kivitelezhető, be is áztathatod az ecetbe a vízköves fémtárgyakat. Szódabikarbóna és víz keverékéből szintén kiváló súrolószert készíthetünk, fém felületekhez vagy sütőhöz, tűzhelyhez. Először súroljuk meg a szódabikarbónás keverékkel a sütőt, hagyjuk egy estét tisztulni, majd másnap töröljük szárazra.

4. Ha van a háznál, dobj egy műfogsor tisztító tablettát a WC csészébe és hagyd, hogy egy éjszaka alatt feloldja a baktériumokat. Másnap reggel WC kefével súrold át. C-vitamin kapszulákat is dobhatsz bele, az is segít a baktériumok elpusztításában.

5. Frissítsd fel a szoba levegőjét a saját készítésű légfrissítőddel. A felmosó víz mellett illatosítót is ugyanolyan könnyen készíthetünk illóolajból. Csepegtess a kedvenc illatodból egy vatta- vagy pamutlabdára és tartsd nyitott tárolóban. Tiszta, friss illathoz áztass fenyődobozt vízbe, legalább 24 órára. Ezután főzd két órát és tedd a párologtatóba. Másik módszer, ha graipfruit, citrom és narancskarikákat főzöl egy órán keresztül, majd ezt párologtatod el.

6. Bútoraid védelmében készíthetsz saját bútorápolót. Keverj össze egy teáskanál olívaolajat fél csészényi citromlével. A keveréket tedd egy permetezőbe és fújd le vele a bútorokat, majd töröld át egy száraz kendővel.

(Forrás:praktikus.info)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr683116253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása