Ha már úgyis felújítunk, érdemes csökkentett vízfogyasztással is működtethető wc tartályba beruházni. Főleg a wc tartályoknál, de csapoknál is gyakori probléma a folyás, csepegés. Látszatra kevés víz folyik el, de hosszútávon ez is összeadódik. Mielőbb javítsuk ki az ilyen csapokat, tartályokat. Nem újdonság továbbá az sem, hogy a zuhanyzással lényegesen kevesebb vizet fogyasztunk, mint tele kád vízben való lubickolással. A zuhanyzási időt is nyugodtan lehet redukálni, hajmosás, stb. alatt pedig a vizet elzárni. Vonatkozik ez a fogmosásra, borotválkozásra is, nem kell folyóvíz mellett végezni. A csapokat általában nem szükséges teljesen megnyitni sem. Az esővizet használjunk fel a kert, virágok, gyep öntözésére.

Fürdőszoba-az energiapazarlás egyik melegágya.

  1) Fogmosás, borotválkozás, kézmosás vagy fürdés idején szappanozás közben a nyitva hagyott csaptelepek miatt elfolyó víz kárba vész. Csak öblítésre használd a vizet!

2) A hagyományos WC tartályoknál nem lehetséges a vízmennyiség választása és legtöbbször elegendő lenne kisebb mennyiségű víz is az öblítéshez. Költségkímélő és hatékony megoldás lehet, ha a víztartályba vízzel teli, lezárt pillepalackot teszel. Így a pillepalack térfogatának megfelelő mennyiségű vizet takaríthatsz meg minden lehúzáskor. Bizonyos esetekben meg legfeljebb lehúzod kétszer egymás után. Ez egy háromfős családnál évente akár 6-8 m3 vízmegtakarítást jelenthet. 

3) Ha megteheted, cseréld le WC tartályodat kétgombos (geberit) tartályra.

4) Állítsd be csaptelepeidet (a zuhanyt is) a megfelelő vízmennyiségre!   A jelenlegi csapok legtöbbször (sokszor tudtunkon kívül) a szükséges mennyiségnél jóval többet fogyasztanak, mint amire szükségünk van.

5) A mosógép használata is az esti órákban javasolt, mivel energiafogyasztása kb. 10-15%-át teszi ki energiaszámláinknak. Lehetőleg mindig rakd tele! Ha mégis kevesebb mennyiséget mosol, válaszd a féltöltésű, energiatakarékos üzemmódot! A víz felmelegítéséhez sok energia szükséges, ezért lehetőleg moss alacsony hőfokon! A jelenleg forgalomban lévő mosószerek már alacsony hőfokon (30-40 C°) is hatékonyak. 

6) Vízmelegítő berendezésünk (bojler) szabályozóját állítsd 45 C° fokra! Semmilyen testhigiéniai vízhasználat nem igényel ennél magasabb hőfokot, valamint a túl meleg vízzel teli falban futó csővezeték megnöveli a hőveszteséget. 


Tipp: Helyezz fel víztakarékos csapvéget (szűrőt) a csaptelepekre, zuhanyzóra!

http://www.nuovaenergia.hu/termekeink/AIRFORCE-ONE/280/62/

 


(Forrás: tutitippek.hu, nuovaenergia.hu, familyandhealth.tumblr.com)

 

Szólj hozzá!

Címkék: víz

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr83107108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása