rezsifelezo 2011.06.15. 16:42

Kamra tippek

 A kamra a konyha legfontosabb mellékhelysége – akár nagy, akár pici, mindenképpen szükség van rá. Érdemes átgondolva berendezni majd szisztemetikusan bepakolni, így nem vesztegetünk időt később az örökös keresgetéssel. Ehhez adunk tippeket és ötleteket, majd ahhoz, hogy melyek azok az alapételek, amelyekre szükség van egy mai háztartásban..

Kamra berendezése

A legtöbb háziasszony vágya egy tágas, klímázott kamra, a valóságban azonban kevés lakásban van hely (és pénz) erre. Kisebb lakótelepi lakásokban a kamra sokszor csupán egy keskeny szekrény, vagy a pincét, erkélyt, közös tárolót muszáj „kamraként” hasznosítani. Sebaj, a lényeg az, hogy legyen egy elkülönített helység ételek tárolásra..

Lakásfelújítás során feltétlenül gondoljunk egy kamra helység kialakításhoz, vagy ha egy új lakásba költözünk, ahol a kamra már adott, íme néhány tipp, mielőtt bepakolnánk:

  • A kamra ideálisan a konyhából nyíljon, és legyen saját ajtaja, de ne legyen ablaka.

  • A kamra lehetőleg külső fal mentén helyezkedjen, amely északra vagy keletre néz. (így hűvösebb lesz a hőmérséklete). Ha ez nem lehet megoldás, a lakás lehető leghűvösebb részében alakítsuk ki, azaz ne a kazán mellett! Ha erre sincs lehetőség, és a kamra belső falakkal van körbevéve vagy déli-nyugati falak mentén foglal helyet, feltétlenül szigeteljük le a falait.

  • Célszerű kicsempézni a kamra helységét, vagy legalább is fényes, mosható festékkel a falakat lefesteni– ez egyrészt visszaveri a hőt, másrészt könnyű tisztítani

  • A kamra burkolata lehetőleg legyen kőből – válasszunk olyat, ami könnyen tisztítható.

  • A kamrának legyen saját, funkcionális világítása – nagyobb helységekben nem elég csupán egy izzó!

  • A kamrát U alakú polc rendszerrel rendezzük be – a polcok ne legyenek túl mélyek, max 30-40 cm, különben előbb-utóbb nem találunk majd semmit.  A polcokat könnyen lehessen tisztítani! (Natúr faléceket, polcokat feltétlenül lakkozzunk le!)

  • A polcokon csoportosítsuk az ételeket – pl befőttek, konzervek, tészták, olajak stb. Segít az is, ha kosarakban vagy nyitott dobozokban tároljuk a hasonló típusú ételeket.

  • Bizonyos ételeket érdemes vásárlás után befőttes üvegekbe áttölteni– pl bab, lencse, rizs, tésztafélék. Azonban lisztet csakis papírzacskóban ajánlatos tárolni.

  • A rendszeresen használt ételeket mindig szemmagasságba tegyük vagy a legkönnyebben hozzáférhető helyre.

  • Lehetőleg ne helyezzünk a burkoltra semmit, de ha muszáj, csakis üvegeket, edényeket stb – ételt ne, ugyanis az vonzza az egereket, patkányokat, csótányokat stb.

Ha nincs lehetőségünk kamrára, mint külön helységre – egy konyha szekrény is megteszi, de a szekrény ne legyen közvetlenül a hűtőszekrény vagy a sütő mellett! Itt is csoportosítsuk az étel-típusokat a polcokon, és olyan ételeket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni, csakis pincében vagy hűtőszekrényben tároljunk!

(Forrás:tutitippek.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr682986532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása