Festett virágcserép készítése - Ajándék saját kezűleg

Az egyszerű, legtöbbször műanyag cserépben árult szobanövényeket átültethetjük agyagcserépbe, illetve agyagcserépben lévő növényt tárolhatunk dekoratív kaspóban. Ilyen dekoratív virágcserepet, illetve kaspót házilag is könnyen készíthetünk. A festett virágcserép előnye, hogy ízlés szerinti méretben és mintával elkészíthetjük, akár gyerekek is nekiláthatnak, és ajándéknak is tökéletes..

Szükséges alapanyagok

  • megfelelő méretű agyag virágcserép, 1 vagy több  különböző színű akrilfesték, ecset, fedőlakk

  • továbbá opcionálisan: mozaik vagy dekorkavics, mozaik- vagy dekorkavicsragasztó (illetve erős ragasztó), esetleg szalvéta vagy dekupázspapír, dekupázsragasztó, kontúrrajzoláshoz (csillámos) tubusos 3D festék, valamint egyéb tetszés szerinti, ragasztható dekoráció

Egyszerű változat

A következő változat elsősorban (kis)gyerekeknek ajánlott!

A cserepet szájával lefelé (felfordítva) helyezzük az asztalra, így könnyebb festeni. A festékekből ízlés szerinti mintát  (csíkok, pettyek, hullámvonal, kockák, stb.) vigyünk fel a cserepekre, vagy festhetjük egy színnel is, közben forgassuk körbe a cserepet, majd hagyjuk megszáradni. A cserép néhány színben passzoló mozaikkal könnyen díszíthető. A kész cserepet a tartósság és vízállóság érdekében (fényes, matt, esetleg csillámos) lakkal kenjük át.

Díszes változat

Ehhez a változathoz már több kreativitás és kézügyesség is szükséges, nagyobb gyerekeknek, illetve felnőtteknek ajánljuk.

Az akrilfestéken kívül, azzal kombinálva dekorálhatjuk a cserepet a következő technikákkal és alapanyagokkal is.

  • Szalvétatechnika: vágjunk ki színben passzoló mintát szalvétából vagy dekupázspapírból, és dekupázsragasztóval ragasszuk fel a festett cserépbe, végül az egész cserepet lakkozzuk át.

  • Minták kontúrral: tetszés szerinti mintához vágjunk sablont, ezt rajzoljuk át a cserépre. A minta kontúrját húzzuk át színes kontúrral (ne feledkezzünk meg a száradási időről, ez matricafesték-kontúr vagy 3D festék esetében hosszabb idő!). A kész cserepet lakkozzuk le. Szalvétából kivágott mintát is kontúrozhatunk.

  • Dekorkavics: kombinálhatjuk a festést dekorkaviccsal is. Ebben az esetben a cserepet csak részben fessük le akrilfestékkel, részben (illetve bizonyos mintákat) sablon segítségével dekorálhatunk dekorkavics beragasztásával is. A dekorkaviccsal kirakni szánt részre kenjünk először ragasztót, majd kiskanállal szórjunk rá a kavicsból bőven, ha megszáradt, a felesleget lerázhatjuk. Ebben az esetben is javasolt egy réteg lakkozás.

Hasznos tippek cserépfestéshez:

  • Amennyiben a cserépbe virágot ültetünk, illetve vízelvezetés kérdése felmerülhet, érdemes gondoskodni arról is, hogy az öntözésnél a felesleges víz ne folyjon ki a cserép alján. Ez meggátolható például, ha a cserép vízelvezető nyílását gyurmával betömjük úgy, hogy a gyurmából vékony rétegben ugyan, de a lyuk köré is kerüljön (ideális esetben hagyjunk erre száradási időt!). Használhatunk erre a célra méretre faragott parafadugó darabot is. Ellenőrizzük első öntözésnél, hogy mennyi vizet szív fel a növény anélkül, hogy alul kijöjjön a víz. (Illetve vásárolhatunk a cserép méretéhez passzoló alsó tányért, ez a legbiztonságosabb megoldás).

  • Virágcserép festése kiváló foglalatosság lehet gyerekzsúrra. A cseréphez vásárolt, és a zsúr során beültetett virággal dekorált cserép egyben ajándék és parti emlék is lehet a vendégeknek. Mivel a festék és a lakk is gyorsan szárad, az egyszerű változat elkészítése beültetéssel és lakkozással együtt max. 40 percet igényel. Ha gyerekeknek készül a virág, érdemes nem túl igényes növényt a cserépbe ültetni (pl. pozsgások), illetve kisebb cserépméretet választani.

  • A sorrendet tartsuk be, azaz először tömjük el a vízlevezető nyílást, fessük le/dekoráljuk a cserepet, lakkozzuk, és csak a legvégén, ha már teljesen száraz, ültessük bele a növényt.

  • Különösen ha gyerekek festenek, gondoskodjunk arról, hogy a munka végzése alatt megfelelő alátét vagy papír legyen az asztalon.

  • Ügyeljünk a színek harmóniájára, mind a festékek, mind pedig a dekorációs elemek, de akár a beültetésre kerülő növény vonatkozásában is.

  • Alkalmi minták, színek használatával a festett virágcserepet is alkalmivá tehetjük, pl. karácsonyi, húsvéti, stb. motívumokkal.

  • A dekoratív festett virágcserép személyre szóló kedves ajándék, vagy lakásunk dísze is lehet.

(Forrás:tutitippek.hu, familyandhealth.tumblr.com)

1 komment

Címkék: spórolás

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr663116386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.imre63 2011.11.21. 10:45:52

Nekem nagyon tetszik!:)
süti beállítások módosítása