Ha építkezésbe kezdesz…

Egy családi ház felépítése lehet néhány hónap, de akár évekig is eltarthat. Az ifjú pár csillogó szemekkel tervezgeti közös otthonát: hol lesz a nappali, a gyerekszoba, amerikai konyha legyen vagy inkább hagyományos? Egyáltalán hány szoba is legyen? Építsen-e szuterént, milyen építőanyagot válasszon, milyen legyen a fűtés, a hűtés, a burkolat, a vakolat?… Nagy munkához nagy hit kell!

Az első komoly befektetés a telek vásárlása, melynek költsége sok mindentől függ, de leginkább a földrajzi fekvéstől és a közművesítettség fokától. Bergman Lászlóné Rozália építész szerint minimum 150 négyszögölt érdemes venni, persze szem előtt tartva a közlekedési lehetőséget, és azt, hogy van-e a közelben víz, villany, gáz, valamint telefonhálózat. Még a vásárlás előtt érdeklődjünk a területileg illetékes önkormányzat műszaki osztályán arról, hogy tehermentes-e a
telek, és hogy milyen építési övezetbe tartozik, mit lehet rá építeni. A következő lépés a Földhivatal, ahol a helyrajzi szám szerinti tulajdoni lapról informálódhatunk a telekről. (Ezzel elkerülhetjük azt, hogy túl későn derüljön ki: sajnos nem mi voltunk az első vevők.)

A telek és a kellő információk birtokában, a tervezővel közösen kell(ene) kigondolni az épületet. A tervezgetés során segítséget nyújthat egy méretarányos makett készítése is. Érdemes mindent jól átgondolni, nehogy utólag kelljen sajnálkozni például azon, hogy mekkora szobára lett volna szükség. Akinek nincs erre az egészre több tízmilliója, ne felejtse el: a háznak inkább belülről kell “eltaláltnak” lennie, semmint kívülről, és nem muszáj első nekifutásra többszintes csodavárat építeni. Azt sem árt végig szem előtt tartani, hogy az épület elsősorban a mi lakásunk, nem pedig az építész fantáziájának öncélú megvalósulása kell, hogy legyen. Egy négyszemélyes család esetében minimum 80 m2-es alapterülettel érdemes számolni, és tetőtér-beépítési lehetőséggel (jó olyan erős alapot tervezni, hogy akár a későbbiek folyamán is beépíthető legyen). Az elkészült tervet az illetékes önkormányzat műszaki osztálya engedélyezi, melynek megvalósítását két év alatt el kell kezdeni, és négy év alatt illik befejezni.
Előre nem látható költségek (illetékek, építkezési anyagok áremelkedése, egyebek) rendkívül meg tudják dobni a költségvetést, ezért fillérre kiszámított tőkével nem tanácsos építkezésbe vágni. Sőt: egyáltalán nem árt jelentős készpénz-többlettel rendelkezni!
Ha az embernek van energiája, kitartása, ismeretségi köre, jó szervezőkészsége, hogy saját maga szedje össze a szakembereket, akkor a költségek egyötöd, egyhatod részét megtakaríthatja. Sokkal kevesebb fáradsággal jár azonban, ha megbízható szakember hangolja össze a különböző munkálatokat. Mindkét esetben érdemes tehát referenciával rendelkező, lehetőleg ismerős által kipróbált szakembert keresni, s így amennyire csak lehet, szakmailag, minőségileg megbízható vállalkozót választani. A félreértések elkerülése végett mindenképpen szánjunk rá időt, hogy legalább két-három referenciamunkát is megnézzünk, és a korábbi megrendelőktől érdeklődjünk a vállalkozó megbízhatóságáról. Ezután szerződésben állapodjunk meg a határidőről, minőségi és egyéb elvárásokról. A munka előrehaladtával folyamatosan (!) adagoljuk a pénzt, a végére 10-20 százalékot tartsunk vissza, mely a sikeres műszaki átadás után kerüljön kifizetésre.
(Forrás:Hetek)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsifelezo.blog.hu/api/trackback/id/tr283107233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása